Wednesday, November 20, 2013

Misteri kehilangan remaja di Villa Nabila terjawab

Assalamualaikum..

Isu kehilangan seorang remaja yang berusia 16 tahun, Mohamad Izzat terungkai pada tengah malam semalam. Hal ini telah disahkan oleh pihak polis melalui maklumat orang ramai.

Kehilangan remaja tersebut kecoh dikatakan apabila misteri kehilangannya telah dilaporkan oleh ibunya kerana remaja tersebut tidak pulang kerumah selepas memasuki sebuah villla yang dikatakan 'berpuaka'. Mangsa, Mohamad Izzat dikatakan tidur dirumah rakannya di sebuah flat yang tidak jauh dari rumahnya kerana bimbang dimarahi oleh ibunya selepas menonton wayang. Misteri kehilangan mangsa telah menjadi topik hangat dan diuar-uarkan oleh pihak media. Kehilangan mangsa telah dimaklumkan oleh penghuni flat yang terkejut dengan berita kehilangan mangsa kepada pihak polis.

Akhbar semalam melaporkan bahawa misteri kehilangan seorang remaja setelah memasuki sebuah villa di Skudai, Johor. Sekumpulan remaja yang terdiri daripada 30 orang telah memasuki Villa Nabila dan dibahagikan kepada dua kumpulan yang berasingan sebelum salah seorang daripada mereka terlihat kelibat kanak-kanak seterusnya seorang daripada mereka diserang histeria. Misteri kehilangan remaja, Mohamad Izzat disedari keesokkan harinya selepas mangsa yang hilang tidak pulang kerumah.

Tuesday, November 19, 2013

Special Entry : Thank to Abang Hairy




Assalamualaikum..!

Mak Kiah, Mak Jemah, Mak Bedah, Mak Dara. Ni nak promote..! Smart tak orang bawah ni? Mesti nak buat menantu kan? Haha.

(smart tak? tak cam ke? nanti kita tengok gambar yang clear dan lagi smart dari yang ni)


Cair tak hati tengok? Ini lah Mohammad Zulhairy. Tak kenal ke? Ini lah blogger (http://www.hazwanhairy.com/) yang terkenal kat malaysia. Cerita berkenaannya pernah dipaparkan didalam sebuah akhbar tempatan. Tak percaya ke?
Sekarang dah percaya? Sungguh tertarik aku ingin menjadi sepertinya yang bersahaja, peramah, baik dan yang paling penting dirinya tak ubah seperti artis. Haha(maaf abang). Blognya memaparkan pelbagai isu-isu semasa, pelancongan, perniagaan, peribadi dan pelbagai lagi. Selain itu, beliau tidak pernah lokek dan kedekut dengan ilmu dalam 'berblogging'. Aku menerima pelbagai kritikan yang membina berkenaan blog aku ni. Thank Abang Hairy !

Bagi sesiapa yang nak berkunjung ke blognya sila layari http://www.hazwanhairy.com/ (promote habis-habisan). Pelbagai info yang menarik.

P/s : Sorry abang sebab curi gambar kat dalam Facebook. Haha. Siapa yang nak berkenalan. Sila ambil borang dikaunter pendaftaran.

T-SHIRT PRINTING IH GIVEAWAY BY HAZWAN HAIRY

Asslamualaikum, tengah-tengah 'menjenguk' blog Hazwan Hairy ni. Tetiba ada contest. Tetiba rasa nak try. Tetiba rasa nak tulis. Jom la kawan-kawan. Kita join contest ni. Hadiah pun agak menarik minat Incik Afief(kalau tak menarik minat tak join la der). Mudah sangat nak join ni. Hanya dihujung jari dan mouse yang diperlukan. Contest ni bermula 13 November 2013 - 30 November 2013. Jom la meh pakat join ! Dop rugi-rugi eh.


ASSALAMUALAIKUM

Dengan ini saya Hazwan hairy ingin melancarkan satu lagi contest di penghujung tahun 2013 ni kepada korang blogger dan followers blog hazwanhairy.com ni.. Untuk GA ni saya di wakilkan oleh pihak Tshirt Printing IH untuk menganjurkan Tshirt Printing Ih Giveaway by Hazwan Hairy yang akan bermula dari 13/11/2013 sehingga 30/11/2013


SYARAT-SYARAT
1. Anda mestilah FOLLOWERS blog ini
2. LIKE page penaja :
3. Tajuk : TSHIRT PRINTING IH GIVEAWAY BY HAZWAN HAIRY
4. Copy Paste kod dalam entry korang
5. Link kan entry anda pada post entry ini..

Simple saja kan..

HADIAH :
1 helai baju I Love Blogging
2 helai baju Geek
2 Fridge Magnet Krabi
5 Keychain Krabi

Pemenang akan di pilih melalui Random.org
Senarai peserta akan di list untuk korang BLOGWALKING

Dengan harapan korang semua dapat support GA simple dari Tshirt Printing IH dan juga saya blogger Hazwan Hairy..


Villa Nabila hangat diperkatakan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Tajuk kali ni? Blog dah berhabuk. Bagi aku ni bukan setakat berhabuk. Ni dan kira 'berpuaka'. Last update 5 June 2013? Sekarang dan November. Bermacam-macam story-morry ada boleh tulis. Tapi disebabkan MALAS tu la jadi 'berpuaka' aku punya blog(Follower tak ramai sebab tu malas). Macam sekarang ni tengah hangat dan menyengat filem Highland Tower. Opsss ! Tak nak cerita banyak-banyak sebab tak tengok lagi. Kat Facebook dan Twitter hangat dengan cerita ni.

Kadang-kadang cemburu jugak dengan negeri-negeri lain. Pawagam bersepah-sepah. Kat Terengganu? Hanya ada satu pawagam je. Tu pun jauh dipelusuk negeri, Kemaman. Wah-wah ! Kau ingat Kemaman dengan Kuala Terengganu tu setengah jam? Mahu 3 jam baru sampai. Kalau nak pergi mesti melalui Marang, Dungun dan baru sampai Kemaman. Oh My God, Oh My English, Oh Mak Kau, Oh Mai Gelak. Amik Kau ! Semua 'OH' aku bagi. Hahaha.

Lupakan pasal Kemaman. Bukan Kemaman aku ingin bercerita. Topik hangat pada surat khabar hari ini berkenaan VILLA NABILA yang terletak di Skudai, Johor. Ceritanya agak seram sejuk sehinggakan rambutku berdiri tegak(dah macam Alleycats). Cerita ini dikatakan sekumpulan remaja seramai 30 orang telah memasuki kediaman yang ditinggalkan lama oleh pemilik sejak berkurun lagi. Pada zaman dahulu, villa tersebut dihuni oleh sebuah keluarga dan mempunyai seorang yang bernama Nabila. Setelah kematian bapanya, ibu tiri telah cemburu pada anak tirinya, Nabila. Nabila telah dibunuh oleh ibu tirinya dan ditanam pada dinding rumah tersebut sebelum melarikan diri dengan harta kekayaan suaminya.

Sekumpulan remaja tersebut telah memasuki rumah tersebut pada waktu tengah malam sekitar 12.00 tengah malam dan bergerak dalam dua kumpulan yang berasingan. Satu kumpulan tersebut memasuki ruang tamu dan satu kumpulan lagi memasuki rumah tersebut melalui pintu belakang villa. Salah seorang kumpulan yang memasuki ruang tamu telah terlihat kelibat anak kecil sebelum salah seorang dari ahli kumpulan tersebut diserang histeria. Sekumpulan remaja tersebut membawa rakannya yang diserang histeria dan membawa ke masjid yang berdekatan sebelum diubati oleh salah seorang jemaah masjid yang dikenali sebagai Ustaz.

Sekumpulan remaja tersebut telah pulang rumah masing-masing sebelum menyedari pada keesokkan harinya bahawa salah seorang rakan mereka tidak pulang kerumah semenjak semalam. Usaha mencari rakannya yang dikenali sebagai Mohammad Izzat Izzuddin, 16 telah dipergiat oleh pihak polis dan penduduk setempat sehingga kini.


P/s : Nak tulis pun rasa meremang apatah lagi nak masuk dalam Villa Nabila tu.

Wednesday, June 5, 2013

ketabahan dan kesabaran seorang rakan menjadi pedoman

Assalamualaikum w.b.t , Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia


Hai kepada follower dan semua yang ternanti-nanti entri terbaru daripada Incik Afief (yang tak ternanti-nanti tak apa la). Apa khabar semua? Sihat tak? Kalau sakit jumpa doktor dan makan ubat ye..

Entri kali ini agak sentimental sikit..kalau asyik entri yang enjoy dan dalam dunia sendiri pun jemu juga kan..betul tak? hehe..jadikan entri kali ini sebagai pedoman dan menghargai..Incik Afief bukan nak jadi alim atau pura-pura bai..tapi dalam jiwa seorang manusia pasti akan ada perasaan sedih dan naluri seorang berperikemanusiaan serta belas kasihan.

Incik Afief terpanggil untuk membuat entri ini selepas membaca status dan pengalaman hidup yang dilalui oleh seorang rakan yang amat memeritkan..sejujurnya air mata Incik Afief hampir menyembah ke bumi selepas membaca pengalaman hidupnya.

Terlebih dahulu Incik Afief ingin memohon maaf secara terbuka dan tertutup kepada kawan facebook Incik Afief kerana terpaksa 'crop' status anda untuk membuat entri ini..Incik Afief juga ingin memohon maaf disebabkan peristiwa hari itu.

Kita pasti mempunyai barang yang kita sayang atau seseorang yang kita sayang..betul tak? Mari baca apa yang telah Incik Afief 'crop' daripada seorang rakan Incik Afief..

mungkin ini tidak memberi kesan kepada anda? tak mengapalah..kita baca yang bawah pula..


pasti anda tertanya-tanya bukan? Incik Afief juga tertanya-tanya mengapa kawan Incik Afief 'post' status sedemikian..tak mengapa..kita baca lagi dibawah..


pelik? tiada yang pelik didunia ini..


Gurauan di facebook dibolehkan..namun selepas kesilapan yang Incik Afief sendiri lakukan..Incik Afief berhati-hati dengan gurauan yang ingin dilontarkan..ini kerana Incik Afief tidak mahu mengulangi kesilapan yang sama..(gurauan tersebut telah dipadam sebelum terhasilnya entri ini)


(time ni Incik Afief terkejut dan tergamam..cepat-cepat Incik Afief buka profile dia dan 'scroll' kebawah)

Incik Afief sangat menyesal dengan gurauan Incik Afief sehingga membuatkan seseorang tersentuh dan terasa hati..namun apa boleh buat..benda dah lepas..Incik Afief sangat menyentuh hati apabila membaca pengalaman hidupnya..kadang-kadang tertanya bagaimana perjalanan hidupnya sedemikian..Incik Afief fikir mungkin perjalanan hidupnya hanya terdapat di dalam drama-drama melayu..namun didunia yang nyata juga terdapat..Maafkan saya sahabat..



 tidak nampak? sekejap..Incik Afief besarkan..


apa perasaan kita? sejujurnya Incik Afief sangat sedih atas kehilangan orang yang dia sayang..disamping itu Incik Afief sangat terharu dengan pengalaman hidupnya yang tidak pernah putus asa..semangatnya masih segar dan tidak pudar..Tabik Hormat !


Namun yang paling mendukacitakan pada Incik Afief apabila 'scroll' kebawah dan terjumpa status ini..
Dalam kita meraikan Hari Ibu..namun terdapat insan yang sedih ketika kita menyambut hari itu..kepada sesiapa yang masih mempunyai ibu..hargailah mereka sebelum terlambat..seminggu sebelum Incik Afief membuat entri ini..Incik Afief terbaca dalam sebuah akbar mengatakan 'Ibu Mati selepas koma 9 hari dipukul Anak'..alangkah terkejutnya Incik Afief..mengapa mereka diciptakan didunia bagi menyakiti ibunya..alangkah lebih baik daripada kandungan lagi mereka mati.


Namun dia masih mengucapkan Hari Ibu kepada Ibu-Ibu di dunia ini..

Al-fatihah kepada Tok Haji(1996) dan Tok Hajah(2001) disebelah Ibu..Al-fatihah kepada Tok Ki(2013) disebalah Ayah..Al-fatihah juga diucapkan kepada mereka yang telah tiada..


This entry dedicated to :
1) Mantera Anjasmoro yang telah kehilangan Ibu, Bapa dan Dua Orang Kakak
2) Asmida Yanti yang telah kehilangan Bapa
3) Nur Idzleen yang telah kehilagan Bapa
4) Wan Anis yang telah kehilangan Bapa
5) Izzah Mahirah yang telah kehilangan Bapa


truthly,
Incik Afief

Wednesday, May 22, 2013

perbandingan guru dengan jururawat

Assalamualaikum w.b.t pembuka segala bicara..

Sebelum tu Incik Afief ingin memohon kerana sudah terlalu lama tidak 'mengupdate' blog ini kerana kemalasan bercampuran dengan kesibukan yang dialami..entri terakhir pun pada 2 Oktober 2012  dan sekarang pada 22 May 2013..hampir tujuh bulan Incik Afief tidak kemaskini blog ini.

Tajuk di atas pun sudah pasti anda semua ingin tahu..apakah yang ingin diutarakan oleh Incik Afief..kali ini Incik Afief ingin membuat perbandingan yang Incik Afief lihat dengan mata sepet Incik Afief sendiri..

Sebelum bercerita lebih lanjut..Incik Afief ingin memohon maaf kepada semua guru-guru yang mengajar Incik Afief dari tadika hingga ke tahap yang tertinggi..bukan kerana Incik Afief tidak menghargai jasa dan pengobanan mereka..tetapi ingin meluahkan segala apa yang terbuku oleh seorang manusia yang bergelar JURURAWAT..

Tahukan anda..siapa yang membantu anda ketika ibu anda sedang bergelut untuk melahirkan seorang insan yang bernyawa? Pasti jawapan tersebut anda telah mengetahui kan..simpan sahaja jawapan anda..kerana disebalik jawapan anda terdapat beberapa lagi tugasan mereka..

Nurse..! ayah saya nak berak dikala ingin rehat selepas penat berjalan..
Nurse..! mak saya nak kencing dikala ingin menyuapkan makanan ke mulut..
Nurse..! anak saya nak mengelupur sakit dikala ingin pulang ke rumah..

Tugas jururawat bukan terhenti disitu sahaja..malah tugas mereka bersambung lagi dengan tugasan mereka sebagai isteri, tugasan mereka sebagai ibu dan tugasan mereka sebagai anak..anda pernah terpikirkah semua ini? Tidak bukan..
Tugasan mereka bukan sahaja tidak mendapat perhatian masyarakat..namun oleh kerajaan pusat..buktikan? yesss..saya boleh buktikan..

Tugasan Jururawat
-Setiap hari tetapi dalam seminggu harus ada cuti sekurang-kurangnya satu hari
-mengikut shift (pagi/petang/malam)
-gaji di takat lama..

Tugasan Guru
-5 hari seminggu (2hari cuti dalam seminggu)
-shift pagi atau petang..
-gaji masih naik..

Baik..saya akan hurai satu persatu dengan apa yang telah saya katakan..tidak dinafikan tugasan kedua-dua profession bukan terhenti situ..malah bersambung dirumah
(Dari segi masa)
Jururawat bekerja mengkut shift..kadang kala masa untuk bersama keluarga tidak ada..malah mereka tidak pernah merungut..
Contoh : Jururawat yang bekerja malam..masa untuk bersama anak sangat singkat..ini dapat dibuktikan..
7.00 pagi - 2.00 petang (anak ke sekolah)
2.00 petang - 8.00 malam (anak bersama keluarga)
8.00 malam - 8.00 pagi (jururawat ke tempt kerja)
8.00 pagi - 2.00 petang (anak tiada di rumah)
2.00 petang (baru dapat berjumpa semula dengan anak)
Jelas disini jururawat hanya berjumpa dengan anak mereka hanya 6 jam sahaja..sedangkan guru..anda kira laa brapa banyak masa mereka bersama keluarga..

(Dari segi gaji)
Imbuhan guru lebih banyak daripada jururawat..nak membangkang?saya boleh buktikan..
Contoh : imbuhan guru naik sebanyak 2 kali malah ade ketika 3 kali dalam setahun..
Awal tahun (imbuhan guru sahaja yang dapat atas pengobanan mereka)
Pertengahan (imbuhan seluruh kakitangan kerajaan dapat termasuk guru sempena raya)
Akhir tahun (bonus separuh gaji seluruh kakitangan kerajaan termasuk guru)
Jelas disini imbuhan guru lebih banyak daripada kakitangan kerajaan lain..malahan gaji mereka lagi banyak daripada kakitangan kerajaan lain..betulkan apa yang saya katakan?

Dengan ini saya tabik hormat di antara tabik hormat yang ada kepada DOKTOR / JURURAWAT / PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN / BIDAN / JURURAWAT MASYARAKAT kerana anda adalah barisan pertama yang melihat saya sebelum guru..jelas saya ingin menyampaikan disini..jasa mereka semua ketika permulaan kita dilahirkan mereka yang mencurahkan pengobanan mereka namun tidak mendapat perhatian daripada semua masyarakat tentang pengobanan mereka sepertimana penghargaan kepada guru..

Hari guru diuar-uarkan di dada akhbar, di stesen televisyen..tapi hari Jururawat? ada yang tidak tahu..
Mereka tidak mendapat hadiah daripada bayi yang pernah mereka sambut..mereka tidak pernah diucapakan Selamat Hari Jururawat..kalau adapun hanya daripada kalangan keluarga mereka yang berkerja di dalam bidang ini..Hari guru anak-anak sibuk mencari hadiah..sibuk dengan segala persembahan..saya bukan ingin menyatakan supaya anda turut berbuat sedemikan kepada Jururawat...tetapi cukuplah sekadar menghormatinya..

Pernah saya terlihat dihadapan saya..baju jurawat yang putih telah terkena najis pesakit..pernah disimbah air oleh pesakit..pernah dimaki oleh pesakit..pernah memarahi mereka dihadapan pesakit lain dan berbagai lagi peristiwa yang amat menyentuh hati..namun jururawat tetap bersabar kerana mereka melayan pesakit yang sedang sakit dan mempunyai pelbagai kerenah..CUKUPLAH SEKADAR HORMAT..itu sahaja permintaan mereka..merekan juga manusia biasa..

Dikesempatan ini, Incik Afief Nordin mengucapkan SELAMAT HARI JURURAWAT kepada BONDA yang disayangi..

Nama : Hanim binti Hasran
Jawatan : Jururawat U32
Hospital : Hospial Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu
Jabatan : Obstetric & Gynecology
Pengalaman : 20 tahun sebagai Jururawat U29 dan 6 tahun sebagai Jururawat U32 (Ketua Jururawat)

Kepada Mak Long(sebelah ayah), Mak Adik(sebelah ayah), Maheran bt Abd Razak(kawan mak), Indon bt Su(kawan punya mak). Mak Munirah(kawan punya mak) dan semua Jururawat, SELAMAT HARI JURURAWAT..Oh..tidak dilupakan kepada pelatih jururawat yang sangat berusaha untuk menjadi Jururawat yang terbaik Fairyra Najwa(senior sekolah Incik Afief dulu) dan Misze Hanie Athirah(rakan sekelas dan rakan rapat Incik Afief)..anda berdua amat disanjung oleh Incik Afief..

Kepada Mak Andak, Mak Lang, Mak Su dan semua sepupu, Raffiey Saat(kawan Facebook) dan seluruh PEGAWAI PERUBATAN, PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN, PPK dan sebagainya yang bekerja dalam Bahagian Perubatan..anda juga disanjung kerana kerja anda dalam satu bumbung..Tahniah..

Dan buat semua yang berada di seluruh dunia secara am nya dan Malaysia secara khusunya..Selamat Hari Jururawat..tanpa anda, ibu kami tidak dapat melahirkan kami didunia ini..maaf jika terdapat nama yanng tidak disebutkan..mungkin terlepas pandang daripada saya Incik Afief..Harap Maaf..!!

truthly,
Incik Afief


**UPDATE**
Setelah beberapa hari entri nie di post..ramai yang bertanya kepada Incik Afief dengan pelbagai persoalan yang agak mengelirukan..antaranya yang pernah ditanya oleh pembaca seperti :

1-Bilakah hari jururawat sebenarnya, saya tidak tahu pun ada hari jururawat?
--> lihat..sampai hari jururawat pun tidak tahu..nampak sangat tidak 'take note' dengan pekerjaan ini..sebenarnya hari jururawat pada 12 MEI setiap tahu iaitu sebelum hari guru yang jatuh pada 16 MEI setiap tahun..bukan itu sahaja..hari jururawat juga bukan hanya disambut di Malaysia pada tarikh tersebut..malah diseluruh pelusuk dunia sama di Afghanistan, Afrika, London, Rusia, Paris dan seluruh celah-celah yang ada jururawat..kan senang jawapan tu kan..hehe..tapi hari guru hanya disambut di Malaysia sahaja..jadi kesimpulannya..hari jururawat lebih gah kerana ia melibatkan seluruh dunia..

2-Kenapa Incik Afief nak membandingkan dengan guru? Kenapa tidak pekerjaan lain?
--> sebelum tu Incik Afief ingin memohon maaf kepada guru-guru di Malaysia..sebenarnya..Incik Afief sendiri dengar daripada jururawat di Malaysia..dan lebih kurang 10 orang memberi jawapan yang sama iaitu guru-guru di Malaysia apabila masuk ke hospital kerap dan sering memaki jururawat..ini bukan sahaja di dengar sendiri oleh Incik Afief, malah Incik Afief sendiri telah melihat dengan mata Incik Afief dengan sikap kurang berperikemanusiaan yang ditunjukkan oleh guru..guru menendang jururawat? apa anda rasa? fikirkanlah..bukti? memang Incik Afief tiada bukti namun Allah menyaksikan segala kejadian..ini dinamakan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga..peribahasa itu sesuai..perasaan Incik Afief terhadap guru bukan terhenti disitu sahaja..Incik Afief pernah juga melihat adik yang berusia yang 7 tahun yang kurang memahami sesuatu pelajaran bertanya kepada guru..tahukah anda apa jawapan guru tersebut? "kau ni memang bodoh..aku ulang hampir 10 kali tak faham-faham..patutlah selalu kelas belakang..mak bapak kau tak ajar ke kat rumah?" itu apa yang diperkatakan oleh guru..guru sebagai pendidik? itukah guru dinamakan mendidik? dengan cara memaki hamun? wowww..tahniah..memang tidak dinafikan..bukan semua guru bersikap sedemikian..namun apabila selalu Incik Afief melihat sikap sedemikian oleh guru membuat perasaan hormat kepada guru terhakis..malah Pedana Menteri, Peguam, Doktor dan sebagainya merupakan hasil didikan oleh guru..itu Incik Afief tidak nafikan..

3-Tekanan kerja guru juga banyak lah..kelas tambahan hari sabtu lagi..kokurikulum murid-murid lagi..jadi guru juga secara purata bekerja setiap hari..
--> maaf..Incik Afief tidak melihat semua tu sebagai tekanan..jika begitu jururawat juga lagi banyak tekanan..nak tahu? fail rekod kemasukan pesakit..fail harta kerajaan..fail harta modal..fail kesihatan pesakit..itu semua dilakukan oleh jururawat..anda kata fail tersebut sedikit? salah sama sekali..terlalu banyak..purata kemasukan pesakit dalam sebulan hampir 1200 orang..kalau setahun? darablah berbanding disekolah yang hanya mempunyai purata murid 2000 orang setahun dan dari tahun ke tahun ada murid yang sama jadi hanya kemaskini maklumat murid yang sedia ada..di hospital pula pesakit adalah berlainan setiap tahun..kalau ade yang sama pun hanya kemaskini sedikit sahaja..itu belum masuk fail pekerja lagi..belum masuk perubahan penyakit yang dihadapi oleh pesakit..belum masuk arlegi dengan ubat yang beribu-ribu jenis..belum masuk dengan maki hamun pesakit lagi..belum masuk dengan mesin-mesin yang perlu dipelajari kerana mesin berbeza-beza..belum masuk dengan risiko jururawat untuk bertanggungjawab terhadap pesakit yang mungkin kehilangan nyawa(hospital juga ada badan khas bagi menyisasat kematian pesakit)..belum masuk dengan penat lelah berjalan melayan kerenah pesakit..belum masuk dengan tanggungjawab sebagai isteri, ibu lagi..fikirkanlah..!!

Tuesday, October 2, 2012

tolong selesaikan masalah nie?

haaaaa...
sblom tu...
pmbuka bicara kita..
ASSALAMUALAIKUM..
nie bru btol kan..
huhuhu..

tolong selesaikan masalah nie?
tu tjuk entry aq kali nie..
mslah pe?
mcm mane nk settle kan...
sabar..!!
nnti aq ceritan kan..

oke..
well..bile kita kat tmpt org..
mcm2 bnde yg kite prhati..
mcm bnde yg kita beza..
samada di tmpt org dh tmpt kita..

kali nie..
aq nk bt prbezaan di antara MELAKA n TERENGGANU..
ape yg aq nk beza kan?
haaa..
yg nie special cket..
aq nk bezakan BUS STATION n PENGANGKUTAN BUS..
plik kan aq nie..xde bnde lain nk bt prbezaan..

1)     BUS STATION

  • di TERENGGANU


nie keadaan bus station di kuala terengganu..aq bkn nk mngutuk..bkn juga nk mengejek..tp ini lah realiti...fasiliti kurang memuaskan terutama tandas n surau yg tdk amat selesa..prcampuran bus antara domestik n antara negeri di lorong yg sme..laluan bus pom mcm usang n amat merbahaya pd kanak-kanak..aq pom kdg2 malu gak bile pelancong luar negara dtg..nk bt cmne kan..terima jelah..

  • di MELAKA






tgk di melaka sentral lakkk..siap ade papan tanda gerbang lg..kelassss ko jah..walaupun negerinya amat kecil tp amat cntek utk brgambar..plbagai kmudahan disediakan..laluan pejalan kaki..tandas n surau yg bersih..terminal bus di antara domestik n antara negeri tdk brcampur...aq bkn k kutuk di negeri aq sendiri..tp inilah realit yg berlaku di negeri aq..aq amat brharap suatu hari nnti ia brlaku di negeri aq..



2)     PENGANGKUTAN BUS

  • bus CEPAT EKSPRESS

nme bus ne cepat ekspress..jgn cepat kekubur dh laaa..hahahaha..so far..bus nie ok.tp agk smpit la cket seat dia..yg aq tabik ngan bus nie..always on time iaitu tepat pd mse..pmandu pom ok..xde la mmbahayakan..

  • bus SP BUMI

 
haaaaa..nmpk tu..super vip seat..bus nie mmg ok..mmg trbaik..aq suke naik bus nie..seat dia mmg lebih dr lynan vip..mmg syok nk rehat2..nk santai2..aircond pom agk mengigil..sejuk giler..mcm kat london pom ade..eh?london?xsjuk la..mcm kuar dr peti bhagian sejuk beku tu..sejuk giler..hahaha..tp yg xbest ngan bus nie..time dia laa..kdg2 cpt..kdg2 lmbt cket..xpe la..jnji puas hati..huhu..



so kesimpulan yg dpt aq bt kat cnim..tepuk dada tanyalah hati..
kite boleh pilih mne kite suke..
bg yg xelok..kite elok2kan ia..
bg nmpk cntek..bru la pelancong nk dtg..

bye..ASSALAMUALAIKUM..



lawak di kolej aku

hai..slmt kmbali dlm rncangan..
SUPER SPONTAN..hahahaha
eh2..
lupe lak..
ASSALAMUALAIKUM..kami dtg nk raye..
(eh raye bkn ke dh abih?)

wht everlah..bg aq..raye ttp ade tiap2 ari..
kali nie uncle(ehhh..smjk bile aq jd pak saudare ko ek?)
hahahahah
kali nie aq nk post plbagai video2..
video yg bg aq mmg lwk..
tp xtau r plk bg anda yg msih menonton di rumah tu..
huhuhu..

seperti biase..
anda sume kne follow aq pnyer intruction..
1st ttp lgu yg semak tuuuu..
ok..dh ttp lgu?now kite lyn video...
video pe dlu ek..
urmmm..
jap2..
mne ek...
waaaaaa...byk nye video...
hah...dh jmper..
kite citer part video nie satu prsatu ek..

VIDEO 1
video
igt lg tntg botak?alaaaa..post yg lps tu yg aq ckp dia dh berubah..
nie a dia mse mule2 dia msuk kolej aq..
mcm bdk sengal..
mse tu sume sem 1 dia tegur..
rmai ckp n pompuam tkot ngan dia..
nie bkn aq la ckp..
owg lain yg ckp..
pompuam xdkt ngan dia sbb prgai dia mcm org xberapa nk betul..

sowi botak..
bkn aq ckp..
huhuhu..
tp skrg full..
dia dh berubah..
jd pndiam..
fokus to study..
good job..!!teruskan usaha tersebut..
yeahhhh..
hahahahaha..

VIDEO 2
video
1st..sila abaikan bilik yg brsepah tu..
hahahahaha...klkrkan video nie...
senget je kwn2 aq nim..
pelakon yg jatuh tu botak..
dia org bt video nie smpena tiru dlm part citer 7 PETALA CINTA..
alaaaa..
part ATTAR jatuh tu mse ABI IKHWAN bertasbih tuuu..
hahahaha...
yg xleh bla tu..
pelakon utama kite aziz(yg brtasbih) tu bleh gelak lakkk..
adoiiiii..
siot je...
tp aq suke video nie...

VIDEO 3
video
perhhhh..video nie lg xleh bla...
hahahaha..
sakit perut aq tgk kwn2 aq nie..
mcm la dia pnyer lawak..
scare purata aq duk kat kolej tu..
kalu shari xgelak xsah..
hahaha..

video nie mse program orentasi fakulti..
time nie kne menari itik ek..(eh btol ke nme tarian tu)
wahai kwn ku ASMIDA YANTI..
tarian nie la aq ckp tu..
klkr kam..
mcm2 laaaa..

VIDEO 4
video
amboiiii ko..bkn main ko ek mkn lolipop..
smpai aq rakam pom xnmpk..hahaha..
citer nie mse aq pegi lwtn tu..
alaaaa..brhnti kat alamnda..
lps tu kwn aq sowg nie pegi beli lolipop..
yg besar lak tu..dgn muke yg slmber..
mkn dlm bus..
hahahaha..
xpe..
kngan kan..
stay tuned...

okey lah..stakat nie je entry aq..
jmpe lain entry lak..
penat laaa...

bye ..ASSALAMUALAIKUM W.B.T

event yang paling best

smntare aq menunggu video2 aq di upload..
meh cinim YAB upload gmbr2 and video yg mngasyikan..
amboooiii..dgr je prkataan 'asyik' trus je pikir yg plik2..
pikiran kuning...
bhye ngguh bdk2 mude skrg nim..

brdasarkan tajuk di atas..(mcm tlsn karangan bhgian novel lop mse koloh dlu)
aq nk post brberapa gmbr n video..
bg aq laaa..event nie bleh thn la..
nk thu x event pe?

nk thu x nie?
xnk?oke...
bye...
tamat sudah entry aq..
hahahaha..
ok2..
xnk main2...
mne gmbr tu ek?
jap2..

ok..dh jmpe..
ade 3 evemt yg nk aq post..



EVENT 1 : DINNER WITH KETUA MENTERI MELAKA..(01/09/2012)

PICTURE 1
(amboiiii..sopannye..adakah lyk di buat calon menantu?)

PICTURE 2
(ciut x aq?hahahaha..trlebih prsan lak aq nim)

PICTURE 3
(nim la roomate aq..farid nme nye..sengal nye ko nim farid..asl la ko bt mate mcm tu..hahahaha)

PICTURE 4 
(aq lg kan..hahaha..nim la bile dh bosan..dtg nk mkn je thu..ucapan xnk dgr..hahaha)

PICTURE 5
(nim kwn aq gak..botak a.k.a hadi nme nye..skrg dh berubah..hahaha..brubah psl ape?nk tau kne tnye aq)

PICTURE 6
 
(amboiiii..pelahap giler aq mkn..smpai licin...ganas2..hahaha...bkn pelahap..xnk mmbazir je..hihi)

haaaa...dinner nie pd 1/9/2012..
kat bndaraya melaka...
smpai dr pkl 6ptg-11mlm..
pnt jgk aq time nie..
giler r...
smpai je blk terus tido..
dh knyg kate kan..



EVENT 2 : SAMBUTAN HARI KELUARGA DAN HARI RAYA..(08/09/2012)

PICTURE 1
(nie la t-shirt yg aq dpt..cntek kan warne dia..lavander lg)

PICTURE 2
(wowww..sungguh kacak brgaya aq nie..dgn smpai n kasut bagai..smart gak aq nie kan..hahahaha)

PICTURE 3 
(nie la roomate aq...sorg je xcukup..urmmm..xpe..aslkan ade kngn)

oke..aq nk citer ciket psl event nie..
event nie pd 8/9/2012
dr pg smpai mlm event nie...
pkl 8pg-1ptg ade hari kluarge rumsis aq..
nk thu x ape yg ade pd hari keluarge tu..
mcm2 tu...
acara nye cm bdk2 cket..jgn gelak sdh..

ade
-TIUP GULA-GULA DALAM TEPUNG..
-BAWA BOLA PING PONG ATAS SUDU..
-KAKI BERPASANGAN..(prmainan 3 org)
-ISI AIR DALAM BOTOL..
-MOTOSIKAL LAMBAT..
ape lg ek..xigt la aq...well ade mslh daya ingatan..
hahahaha..

time mlm lak ade mkn2..
ade ketupat..ade nasik..ade rndang..ade bom..
bom?bhye3..bkn bom mse zaman jepun tu...
bunge api laaaaa...
tp xtnggi pom..hahahaha..



EVENT 3 : LAWATAN KE MUZIUM KESENIAN ISLAM, JAKIM, ALAMANDA DAN MASJID PUTRAJAYA..(24/09/2012)

  • lawatan ke Masjid Negara


PICTURE 1
(cantek x?nie lah masjid negara yg trsergam indah)

  • lawatan ke Muzium Kesenian Islam Malaysia

PICTURE 2
(amboiiii...tgk awek yg lalu kat sebelah tu)

PICTURE 3 
(cntekkan monumen nie..aq pom lupe kat ne tah monumen nie ditiru)

PICTURE 4 
(wowww..pnjgnye n tajamnye pedang nie..kalu kne sula..ishh..xleh byg aq mcm mne azab tu)

PICTURE 5 
(nie duit syiling..xtually byk syiling ade..tp yg nie aq gmbr sbb asl dr terengganu)

PICTURE 6 
(xcukup mkn nasik..nk mkn keris lak..adoiii)

PICTURE 7 
(picture nie xready..so..jgn gelak)

PICTURE 8 
(keciknye pedang nie..lebih kurang ngan jari aq jer..hahahaha)

PICTURE 9 
(wah3..klass ko jah..hahaha..posing maut)

PICTURE 10 
(sape lg tnggi ek?asl aq nmpk mcm rndah je)

PICTURE 11 
(bhye n menakutkan ngan muke patung kat lakang tu)

PICTURE 12 
(bhgian bmbung muzium kesenian islam)

  • lawatan ke Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

PICTURE 13
 
(nie lah bangunanya..smjk aq ke sne..aq bru thu pjbt SPRM n KDN kat sblh JAKIM)

PICTURE 14
(kreatif la jakim nie..siap ade montaj kedatangan kolej aq lg)

PICTURE 15 
(waaaa..siap ade mic lg kat dpn aq..tp aq xckp pom..hahaha)

PICTURE 16 
(ade gaye x bakal pnggnti PERDANA MENTERI)

PICTURE 17 
(aq brgmbr dia pom sibuk je nk jgk..xpe la..aq amik jgk)

PICTURE 18 
(dia nie slalu menunjukkan kesengalan nya..hahaha..sowi ye farid)

PICTURE 19 
(aq mkn roti boy..jakim bg..ko ade?hahahaha)

PICTURE 20 
(aq thu..korang sume semak kan ngan muke aq..xpe)

  •  lawatan ke Masjid Putrajaya
PICTURE 21

(waaaa..indah sungguh msjid nie..like3x)

PICTURE 22
(nie lah pmandangannya di waktu mlm..cntekkan..hope dpt pegi plk)

PICTURE 23 
(xtually nk pegi cnim..tp xjd..xpe..xde rezeki la tuuu..huhu..xnmpk ke?nie bangunan JABATAN PERDANA MENTERI)

aq mmg hrgai lwtn nie..
lwtn nie pd 24/9/2012
1st time pegi tuuu..
syokkk giler..arap2 dpt pegi plk..huhuhu..
bg yg xdpt pegi tu...
tgk gmbr yg aq post tu ye..
dont jelesss..



EVENT 4 : MALAM 1000 KENANGAN..(26/09/2012)

PICTURE 1
(waaa..cntek dia pnyer event..siap ade kugiran lg)

PICTURE 2 
(serve vip beb..tp bkn tuk aq..sedih2)

PICTURE 3 
(asl muke aq teruk bebenor tu..nie la muke aq time xready)

PICTURE 4 
(dia nie slalu sibuk..aq ade je..msty dia nk jgk..adoiii)

PICTURE 5 
(kesian..smpai trtido kwn aq nie..tnggu bile la leh mkn..hahahaha)

PICTURE 6 
(dgr ucapan ek?bosan kan..dlm hati msing2..bile la leh mkn kan)

PICTURE 7  
(nie la mkanan bkn serve vip..sedih2..xpe2..jnji dpt mkn)

PICTURE 8 
(waaaaa...ade roti jala laaa..sdp2)

PICTURE 9 
(urmmm..knyg jgk..meh mkn..lupe lak nk pelawa)

PICTURE 10 
(nie dessert yg aq suke..pengat jagung..eh?pengat ke bubur?wht everlah..jnji mkn)

PICTURE 11 
(amboiiii..lps mkn je kerusi xsusun..adoiii..mnekah adab nie?)

PICTURE 12 
(nie sape yg mkn nie?smpai licin..teruk perangai..hahahaha)

PICTURE 13 
(amboi BOB..lps mkn je..ko trus landing ek..ko rse knyg x nie?)

PICTURE 14 
(mse yg di tnggu2..mse tuk meratah ayam yg lebih nie..hahaha..tu la..rugi sape blk awl)

oke..aq nk citer cket psl event nie pd 26/9/2012
mlm 100 kenangan..
thu ke x?
sah2 xtau kan..hahaha
mlm nie mlm prpisahan senior2 sem 6 course aq..
ade yg nangis2 bagai..
hahaha..
ilek sudah..
so far..event nie mmg best...

tp part pling aq suke n aq tabik bile...
bile..
bile..
bile cinta di dusta..hati mula gelisah(wah3..nyanyi plk aq..hahaha)
ok2..
bile kerna susun kerusi..
tp syok dpt tlng..
bju aq smpai basah2..

n the part bile aq suke nye..
time nk blk ke blk aq..
ade satu video yg mecuit ati aq..
1st follow aq..
eh2..bkn follow blkng aq..follow intruction aq..



nmpk x kotak hijau kat atas tu..semak kan bile lgu always brbunyi..
1st kite ttp itu sama lgu..
lorhhh..
tkn button PAUSE ler..
tu pom nk ajar ke..
then..
kite lyn video kat bwh nie..

video

oke2..sblom tu..
lgu tu sila lah PLAY blk..

aq tabik ngan ko bob..
walaupom bdn ko mcm tu..
tp ko still jln kaki pegi event tu..
walaupom ko ade motor..
ko still gune kaki ko tu..
ape yg tacing sgt nie..
wekkkk...
hahaha..
bob nie..tlng susun kerusi jgk tau..
like3x...salute ko..

sekian..ASSALAMUALAIKUM W.B.T
kite jmpe di lain entry..tata..titi..tutu..